Grote controle op A1 bij Stroe gericht op ondermijnende criminaliteit

2 maanden geleden gepubliceerd

Op donderdag 8 februari heeft een grootschalige controle plaatsgevonden op de A1 bij Stroe. De controle was gericht op het tegengaan van ondermijnende criminaliteit. Bij deze actie waren diverse instanties betrokken, waaronder de politie, de Belastingdienst, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Koninklijke Marechaussee, de douane en de gemeente Barneveld.

Resultaten van de controle

De controle resulteerde in meerdere aanhoudingen, inbeslagnames en het innen van belastingschulden. Zo werden er zeven personen aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs en alcohol. Anderen reden met een ongeldig rijbewijs of konden geen rijbewijs tonen. Er zijn verboden goederen in beslag genomen en er werden 800 verkeersboetes uitgeschreven voor snelheidsovertredingen. De Eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LEO) van de politie voerde ook controles uit bij (afval)transporten.

Bij de controle werd onder andere gebruik gemaakt van vaste en mobiele ANPR camera’s en een drugshond van de Douane. Motorrijders van de politie leidden de voertuigen naar de controlelocatie.

Rol van de Belastingdienst

De Belastingdienst speelde ook een belangrijke rol tijdens de controle. Er werden belastingschulden gesignaleerd, waarvan circa €124.000 direct geïnd is. Daarnaast zijn er twaalf auto’s in beslag genomen vanwege openstaande schulden van ongeveer €154.000. Eén voertuig werd zelfs afgevoerd vanwege een openstaande schuld van €18.000.

Wat is ondermijnende criminaliteit?

Ondermijnende criminaliteit is de vermenging tussen onderwereld en bovenwereld. Criminelen misbruiken burgers, ondernemers, diensten, instellingen en bedrijven voor hun eigen gewin en belang. Dit tast de rechtstaat aan en brengt de veiligheid van de samenleving in gevaar. Burgers en ondernemers kunnen, soms onder dwang, in aanraking komen met ondermijnende criminaliteit. Bewoners kunnen in hun wijk geconfronteerd worden met intimidatie, geweld, maar ook met risico’s op brand door hennepkwekerijen, drugslabs en milieuvervuiling door drugsdumpingen.

Melden helpt

Meldingen en tips van burgers zijn onmisbaar bij de aanpak van criminaliteit. Deze informatie kan de start van een onderzoek zijn, maar ook het ontbrekende puzzelstukje waarmee een zaak kan worden opgelost. Heeft u vermoedens dat er iets niet klopt in uw buurt? Of heeft u concrete signalen die wijzen op criminaliteit? Meld dit dan bij de politie. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem.