Welkom en Artikel 1 van de Grondwet zichtbaar op gemeentehuis Barneveld

4 maanden geleden gepubliceerd

Bezoekers van het gemeentehuis in Barneveld worden voortaan verwelkomd met een prominente weergave van Artikel 1 van de Grondwet. Het woord “Welkom” en een lijntekening van mensen zal ook zichtbaar zijn op de glazen gevel van de entree van het gebouw.

Belang van de Grondwet

Het idee achter de zichtbaarheid van de Grondwet is om het belang van deze wet te benadrukken. De Grondwet is het fundament van de Nederlandse rechtsstaat en bevat de basisregels waar alle inwoners van Nederland zich aan moeten houden. Deze 175 jaar oude ‘wet der wetten’ wordt bij veel overheidsgebouwen, zoals gemeentehuizen, politiebureaus en ministeries, zichtbaar weergegeven.

Uitspraken van de burgemeester

Burgemeester Van der Tak sprak over het belang van de Grondwet: “Elke Nederlander is aan de Grondwet en aan zichzelf verplicht om onze democratie te beschermen, te versterken en weerbaar te maken. Het vraagt om het creëren van bewustzijn. Het is daarom van belang om de Grondwet, óók in onze gemeente, meer zichtbaar te maken.”

Uitvoering

Voor de uitvoering van het project is gekozen voor raamfolie. Dit zorgt ervoor dat de lichtinval in de publiekshal niet wordt belemmerd. Het symboliseert ook de transparantie die de gemeente Barneveld nastreeft als overheid.