Blauwalgen ontdekt in vijver Ingenieur Juliusput in Terschuur

3 maanden geleden gepubliceerd

Waterschap Vallei en Veluwe heeft blauwalgen aangetroffen in de vijver Ingenieur Juliusput aan de Vinkelaar in Terschuur. Deze blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water en zijn ontstaan door cyanobacteri├źn die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. De gemeente Barneveld zal waarschuwingsborden plaatsen.

Gevaar voor volksgezondheid en huisdieren

Het contact met het water kan gezondheidsklachten veroorzaken, zoals huiduitslag, maag- en darmproblemen. Dit kan gebeuren bij het inslikken van water of via contact met de huid of ogen. Het is aangeraden om goed te douchen na contact met het water. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of zelfs overlijden. Als een huisdier ziek wordt na contact met het water, is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Vermijd contact met water

De gemeente Barneveld plaatst waarschuwingsborden bij de vijver. Men wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en huisdieren niet in de vijver te laten zwemmen of van het water te laten drinken. Meer informatie over blauwalg is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe.