Campagne tegen drugscriminaliteit in buitengebied Barneveld

7 maanden geleden gepubliceerd

De gemeente Barneveld en Meld Misdaad Anoniem lanceren op dinsdag 26 september 2023 een campagne tegen drugscriminaliteit in het buitengebied. Het doel is om bewoners, ondernemers en pandeigenaren bewust te maken van de risico’s en hen te informeren over hoe ze signalen kunnen herkennen en melden.

Het belang van een veilig buitengebied

Burgemeester Jacco van der Tak benadrukt het belang van een veilig buitengebied voor iedereen. Hij dringt er bij de mensen op aan om meldingen te doen, omdat deze kunnen helpen veel problemen te voorkomen.

Informatieverspreiding via sociale media

Via de campagne worden de komende maanden video’s en banners verspreid op sociale media en populaire websites. Het doel hiervan is om de drempel voor het melden van verdachte activiteiten te verlagen.

De gevaren van drugscriminaliteit

De productie van hennep of harddrugs brengt meer risico’s met zich mee dan men vaak denkt. Het kan levensgevaarlijk zijn door de kans op brand en explosies. Daarnaast leidt het tot onherstelbare schade aan gebouwen en kunnen de gebruikte chemicaliën ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid.

De aantrekkingskracht van het buitengebied

Het buitengebied van Barneveld is aantrekkelijk voor drugscriminelen. De afgelegen ligging van loodsen en stallen maakt het mogelijk om in anonimiteit drugs te produceren. Daarnaast zijn niet alle verhuurders zich bewust van de risico’s.

Signalen uit de omgeving

Bij de productie van drugs komen veel activiteiten kijken zoals het vinden van een pand, verbouwingen, transport van materiaal en het verduisteren van afval. Gedrag dat in de omgeving kan opvallen zijn een chemische geur, het af- en aanrijden met voertuigen, of sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen.

Meld Misdaad Anoniem

Melders die bang zijn voor gevolgen van een melding kunnen veilig terecht bij Meld Misdaad Anoniem. Dit meldpunt is onafhankelijk en signalen kunnen anoniem worden gemeld.

Informatiebijeenkomst

Op dinsdagavond 12 december 2023 organiseert de gemeente Barneveld samen met Meld Misdaad Anoniem en enkele andere organisaties een informatiebijeenkomst in het buitengebied. Meer informatie hierover volgt binnenkort.