Bomenproject Barneveld Centrum succesvol afgerond

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Het bomenproject in het centrum van Barneveld is nu afgerond. Met het aanplanten van de laatste bomen - twee in de Kampstraat en een aan het Gowthorpeplein - is de totale teller van het afgelopen plantseizoen op 26 nieuwe bomen komen te staan.

Water op maat

Om te garanderen dat de nieuw geplante bomen gezond blijven, zal de aannemer binnenkort beginnen met het bewateren. Bij het rooien verliezen bomen een deel van hun wortels, waardoor ze niet altijd genoeg water uit de bodem kunnen opnemen. Daarom krijgen de bomen in het eerste jaar extra water.

Een modern monitoringsysteem met vochtsensoren is geplaatst bij de nieuwe bomen. Dit systeem meet het vochtigheidspercentage van de kluit en stemt daar het water geven op af. Als er een watertekort dreigt, krijgt de gemeente automatisch een waarschuwing per e-mail. Dit bespaart niet alleen water, maar heeft ook een financieel voordeel. Het uitvalspercentage van groen in het eerste jaar is door het plaatsen van sensoren in eerdere projecten teruggebracht van 10% naar ongeveer 1%.

Een groener centrum

Door de aanplant van de nieuwe bomen krijgt het centrum van Barneveld een groenere uitstraling en verbetert de leefbaarheid. De bomen gaan hittestress tegen en versterken de biodiversiteit en de luchtkwaliteit.

Wethouder Mijntje Pluimers is dankbaar voor het mooie resultaat van dit intensieve traject. “Het planten van bomen in een versteende omgeving is niet gemakkelijk. Maar vanuit het belang van en de wens om het centrum te vergroenen, zijn we dit traject wel aangegaan. Dankzij enkele zogenaamde ‘boombunkers’ en het monitoringsysteem, krijgen nieuwe bomen een goede kans zich tot grote gezonde bomen te ontwikkelen.”, aldus Pluimers.

Het project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie tegen hittestress van de Provincie Gelderland.