Aanhouding in Voorthuizen na politie-inval in restaurant

4 maanden geleden gepubliceerd

Een nauwgezette samenwerking tussen lokale autoriteiten heeft geleid tot de aanhouding van een persoon in een restaurant in Voorthuizen op donderdag 29 februari. De arrestatie volgde op een veiligheidscontrole waarbij beschermde vogels en een alarmpistool dat leek op een echt vuurwapen werden ontdekt.

Details van de inval en aanhouding

De politie-inval was het resultaat van een integrale veiligheidscontrole door de gemeente Barneveld, de politie, de douane en Omgevingsdienst de Vallei op 21 februari. Bij deze controle werden beschermde uilen en roofvogels ontdekt op het Mobilisatiecomplex Voorthuizen. Dit was voldoende aanleiding voor verder onderzoek, waarmee dit restaurant in beeld kwam.

Bij de inval werd één persoon gearresteerd vanwege het bezit van een alarmpistool dat leek op een echt vuurwapen. Daarnaast heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een gedeelte van het restaurant gesloten vanwege onhygiënische praktijken en voedselveiligheidsproblemen.

De NVWA nam ook 45 roofvogels en uilen in beslag op meerdere locaties verspreid over vier dagen. Er werden aanvullende controles uitgevoerd in panden over de grens in de gemeente Nijkerk en naast het restaurant.

Reacties van de betrokken autoriteiten

De burgemeester van Barneveld, Jacco van der Tak, benadrukte het belang van samenwerking in de strijd tegen georganiseerde misdaad. Deze zaak is een voorbeeld van de effectieve aanpak die wordt gevolgd sinds de implementatie van een nieuw veiligheidsplan aan het begin van het jaar.

Ook de politie was tevreden met de proactieve aanpak en samenwerking. Melchior Esser, teamchef basisteam Veluwe Vallei-Noord, sprak over de waarde van samenwerking met partners in de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Integraal Veiligheidsplan 2024 - 2027

Het Integraal Veiligheidsplan van de gemeente Barneveld, dat vorig jaar met inbreng van inwoners werd opgesteld, heeft als een van de belangrijkste prioriteiten de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De Barneveldse gemeenteraad heeft het plan in december definitief goedgekeurd. Dit incident in Voorthuizen toont de effectiviteit van de aanpak en de waarde van samenwerking tussen verschillende autoriteiten.